Eindhovens Dagblad

Veldhovense schrijfster Hanneke Pril koos de kant van de Tunesiërs

Hanneke Pril uit Veldhoven. foto Irene Wouters
Hanneke Pril uit Veldhoven. foto Irene Wouters

VELDHOVEN – De Veldhovense schrijfster Hanneke Pril (48) schreef een roman met op waarheid gebaseerde elementen uit de Tunesische revolutie. “Op een ochtend in 2011, net na de Tunesische Jasmijnrevolutie, werd ik huilend wakker. ‘Ik moet er naartoe’, voelde ik. Ik wil helpen op een manier die binnen mijn mogelijkheden ligt. En dat is schrijven.”

Hopelijk kan Nederland er iets van leren

De Veldhovense schrijfster Hanneke Pril – pseudoniem Hanneke ter Hoven – heeft een sterke band met Tunesië. Ze bracht er vanwege het werk van haar vader haar jeugd door en onderhoudt er nog altijd nauwe contacten. Onlangs presenteerde de schrijfster haar debuutroman Tanja’s reizen. Met het boek, dat hoewel het fictief is, autobiografische elementen bevat, wil Pril de Nederlanders een inkijkje geven in het leven in Tunesië. Tanja’s reizen is een roman over de revolutie in Tunesië, over multicultureel zijn, over democratie, angst voor religieuze dictatuur en armoede.

‘Mijn vader en ik waren bang’

Pril had een manuscript klaarliggen toen de revolutie begon. “Het is onbeschrijflijk wat er dan met je gebeurt. Mijn broer, die nog steeds in Tunesië woont, was heel rustig, maar hier in Nederland waren mijn vader en ik bang.” Een paar maanden na de revolutie stapte ze in het vliegtuig en ging op zoek naar verhalen van Tunesiërs. Die verhalen verwerkte ze alsnog in haar boek. Daarin beschrijft ze onder meer de spanning van de Tunesiërs tijdens en na de revolutie en de angst die, ook na het afzetten van president Ben Ali en de daarop volgende verkiezingen, nog bleef hangen bij de bevolking.

Pril: “Ik heb met mijn boek oprecht geprobeerd weer te geven wat er in Tunesië speelt. Ik heb er een spiegel neergelegd. Ik voel me getuige en heb daar iets mee gedaan. Hopelijk kan Nederland ervan leren.”

Tanja’s reizen van Hanneke ter Hoven is voor 16,95 euro te koop bij Bruna Veldhoven en opbol.com.