Biografie

Hanneke ter Hoven is geboren in 1966 in Eindhoven en verhuisde op haar zevende met haar ouders naar Tunesië.

Net na haar aankomst in Sousse, na het lezen van een verhaal van Pinkeltje, ging de auteur op haar hurken zitten en begon op een lage, bruine houten tafel, die op een wit Tunesisch tapijt stond, het verhaal van de verhuizing te schrijven. Ze had iets begrepen: in een boek vertelde je iets over jezelf! Net als Pinkeltje had ook zij heimwee. De auteur weet niet meer naar wie of wat Pinkeltje heimwee had, maar van haar eigen heimwee weet ze des te meer. Wat miste ze Nederland! En moest ze echt hier blijven, in dit land waar het bloedheet kon zijn, waar kinderen stenen naar haar gooiden en waar ze de taal niet van begreep? Maar uiteindelijk integreerde ze met hart en ziel. ‘Ik ben meer een Tunesische dan een Nederlandse!’ laat ze haar personage Tanja zeggen in haar boek.

Op haar achttiende ging Hanneke ter Hoven naar Parijs om Franse letteren te studeren aan de Sorbonne. Ook hier integreert ze met hart en ziel en ze voelt zich een Française. In 1999 promoveerde ze met succes op het werk van Frederik van Eeden en in hetzelfde jaar keerde ze terug naar Nederland waar ze haar man ontmoet. In Nederland begon ze met het schrijven van fictie. Eerst in het Frans en na de ontmoeting met haar man in het Nederlands.

Ook al adviseren sommigen haar om in het Frans te schrijven, omdat ze die taal beter beheerst, de auteur wil absoluut in het Nederlands schrijven omdat ze iets te vertellen heeft aan de samenleving waarin ze woont.

Nu veertig jaar na haar aankomst in Tunesië schrijft de auteur nog steeds verhalen die met Tunesië te maken hebben. Door de revolutie besloot ze te proberen te begrijpen wat het verdriet is van haar zo geliefde land en ging ze op reis met haar pen. ‘Tanja’s reizen‘ is daar het resultaat van. In dit boek probeert de schrijfster via haar personage, dat zoals zij haar roots heeft in drie werelden, niet alleen te laten zien hoe het is om multicultureel te zijn, maar ook als een rechtstreekse getuige het Tunesische levensgevoel een stem te geven